Ajankohtaista

Ota yhteyttä ›

Ennemmin lapsia sijaisperheisiin kuin laitoksiin!

Julkaistu: 16.04.2024

Ennemmin lapsia sijaisperheisiin kuin laitoksiin!

Mielestäni pitäisi sijoittaa enemmän lapsia sijaisperheisiin kuin laitoksiin tai lastenkotiin. Kun lapsi huostaanotetaan, lapsi jää käytännössä ilman perhettä, jota hän ei saa laitoksessa eikä lastenkodissakaan. Sijaisperheessä lapsi saisi itselleen perheen ja aiemmasta huostaanotosta ja traumoista huolimatta mahdollisimman normaalin lapsuuden. Sijaisperheessä lapsella on omat vanhemmat sekä pysyviä sisaruksia. 

Laitoksessa on toisin. Hankalan lapsuuden muutenkin kokeneelle on varmasti hankalaa olla talossa, jossa aikuiset vaihtuvat päivittäin ja toiset lapsetkin saattavat vaihdella jopa kuukausittain. On yleistä, ettei lapsi saa laitoksessa tarpeeksi huomiota ja apua omiin ongelmiinsa, joten lapsi alkaa hakea traumatisoituneena apua huonommilta teiltä.

Sijaisperheessä on aina koulutetut vanhemmat. Toki laitoksissa sekä lastenkodeissakin on koulutettuja aikuisia, mutta heillä on jopa parikymmentä muutakin lasta hoidettavana. Sijaisperheessä huostaanotettua lasta on ehdottomasti helpompi pitää yksilönä eikä esimerkiksi lapsen ongelmia pidetä ikään kuin odotuksenmukaisina lapsen menneisyyden vuoksi. Sijaisperheessä lapsi siis yleisesti vain saa  mahdollisimman hyvän ja normaalin lapsuuden ilman ylimääräisiä jokapäiväisiä muutoksia.

Alina Ruokangas


 

« Takaisin ajankohtaista-sivulle

Pika­yhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!

Soita