Dialektinen käyttäytymisterapia
Julkaistu: 13.11.2024
Dialektinen käyttäytymisterapia
Nouse seisomaan ja aisti jalkapohjasi maata vasten. Keinu hieman eteen ja taaksepäin, sivulta sivulle. Tee pieniä ympyröitä polvillasi. Aisti pienet muutokset jalkapohjien tuntemuksissa. Kun huomaat huomiosi vaeltavan muualle, keskity aistimaan jälleen jalkapohjasi. Voit ryhtyä kävelemään hitaasti ja huomata muuttuvat aistimukset jalkapohjissa, miten nostat jalkaasi, miten astut eteenpäin ja miten asetat jalkasi maahan. Kun kävelet, huomaat ehkä hetken aikaa myös sen, miten pieni jalkasi pinta-ala on ja kuinka kovasti ne tekevät työtä mahdollistaakseen kävelyn. Katso voitko huomata sen arvostuksella ja kiitollisuudella. Kun olet valmis palaa seisomaan.
Edellä kuvattu on tietoisen läsnäolon harjoitus. Tietoisen läsnäolon taidot ovat dialektisen käyttäytymisterapian eli DKT:n ydintaitoja. Olemme saaneet AVAlta mahtavan tilaisuuden syventää osaamistamme kouluttautumalla Dialektisen käyttäytymisterapian taitoryhmävalmentajiksi.
Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) on terapeuttinen menetelmä, joka on kehitetty erityisesti tunteiden säätelyn ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen. Menetelmän avulla ihmiset voivat oppia hallitsemaan haastavia tilanteita rakentavilla tavoilla, mikä tuo tasapainoa omaan elämään ja ihmissuhteisiin. Lapset ja nuoret, joilla on haasteita tunteiden säätelyn ja käytösongelmien kanssa, ovat hyötyneet dialektisesta käyttäytymisterapiasta, kun vanhemmat ovat osallistuneet hoitoon. DKT:n voisi kiteyttää seuraavasti: Asiakkaita autetaan luopumaan toimintamalleista, jotka aiheuttavat vaikeuksia ja harjoittelemaan uutta, taitavaa käyttäytymistä.
Vanhemmuus on yksi elämän haastavimmista ja toisaalta palkitsevimmista tehtävistä, joita elämä meille tarjoaa. Lapsen kamppailu voimakkaiden tunteiden ja käytöshaasteiden parissa, voi saada vanhemman kuin vanhemman tuntemaan itsensä keinottomaksi. Kokemuksen syvällä rintaäänellä niin ammattilaisina, kun vanhempina meidän on todettava, että teoriatiedon ja käytännön yhdistäminen ei ole aina helppoa. Mutta se on mahdollista. Dialektiseen käyttäytymisterapian avulla näihin haasteisiin on mahdollista vaikuttaa ja saada käytännönläheisiä työkaluja ja keinoja.
Tulevat DKT-taitoryhmämme tarjoavat vanhemmille konkreettisia työkaluja arjen haasteiden kohtaamiseen ja tunteiden käsittelyyn. Ryhmät on suunniteltu auttamaan vanhempia, jotka kokevat esimerkiksi lapsen käytöksen tai omien tunteidensa säätelyn haastavaksi, ja ne pohjautuvat dialektiseen käyttäytymisterapiaan. DKT tarjoaa arvokasta tukea perheiden arkeen, ja taitoryhmät voivat auttaa luomaan uudenlaisia, tasapainoisempia vuorovaikutustapoja perheen sisällä. Odotamme innolla, että pääsemme jakamaan DKT:n voimavaroja ja tukemaan vanhempia matkalla kohti tasapainoisempaa arkea. Konkreettiset keinot toimia itse vanhempana haastavissa tilanteissa, tiedostaen omat tunteensa ja kyky asettua lapsen asemaan, luovat vanhemmille vankan perustan vastata lapsen käytöshaasteisiin ja tukea lapsen kehitystä.
Hyvinvoiva vanhempi, jolla on ymmärrys ja taito hallita omat tunteensa, on paras tuki lapselleen tämän tunnemyrskyissä. Taitoryhmävalmennuksen päämääränä on lisätä koko perheen hyvinvointia. Koko perheen muutos myönteisempään vuorovaikutukseen ja haastavien tilanteiden vähenemiseen on mahdollista ryhmässä opittujen taitojen avulla.
Martina Vahvelainen ja Heidi Granfors