Perhehoito on lapsen hoitamista yksityisessä perheessä välittäen ja arvostaen häntä perheenjäsenenä. Lasten ja nuorten perhehoitajia kutsutaan sijaisvanhemmiksi ja perhettä sijaisperheeksi. Sijaisvanhemmuus on koko perheen asia.
Miten perhehoitajaksi tullaan?
Perhehoitajana voi toimia yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Perhehoitajana toimiminen edellyttää ennakkovalmennuksen suorittamista, AVA perhehoitopalvelut tarjoaa AVA:n perhehoitajaksi ryhtyville maksuttoman ennakkovalmennuksen. Ennen perhehoitajaksi ryhtymistä tarvitaan kuitenkin lääkärin- sekä asuinkunnan puoltavat lausunnot hakijan soveltuvuudesta perhehoitajan tehtävään.
Toimeentulo
Toimeksiantosopimuksessa määritellään hoitopalkkion ja kulukorvauksen määrät. AVA huolehtii palkkioiden ja korvausten maksusta perheille. Hoitopalkkio ja kulukorvaus ovat veronalaista tuloa, mutta kulukorvauksesta saa osan vähennettyä verotuksessa. Hoitopalkkiosta kertyy eläkettä. AVA:n maksamat palkkiot ja korvaukset ylittävät kunnallisen korvaustason.
tukipalvelut
AVA:n kautta sijaisvanhemmilla ryhtyvillä on käytössä 24h tukipuhelin ja nopeat sekä joustavat tukitiimin palvelut. AVA:n tukitiimiin kuuluu
psykiatri
psykologi
psykoterapeuttikouluttaja
perhe- ja pariterapeutti
sosiaalityöntekijä
neuropsykiatrinen valmentaja
kokenut sijaisvanhempi (mentori)
säännölliset koulutukset
Jäikö joku asia askarruttamaan? Katso vastauksiamme usein kysyttyihin kysymyksiin.